Online “veiling”sites

Een blogje in de categorie “kunst kopen, waar op letten”.
Ditmaal een betoog inzake de fa. Cataw*iki.

Nu is er al genoeg over geschreven, veel mensen die belazerd zijn, veilingmeesters die incorrect handelen, commercie welke de overhand neemt en dergelijke.

Hieronder mijn (beperkte) ervaringen met deze site en waar moet je nou op letten?

Om te beginnen de veilingmeesters:
mijn ervaring is dat er écht wel een paar (ja, een paar) goede “veilingmeesters” bij zitten, de meerderheid is mijns inziens incapabel.
De meesten zullen een dubbele pet op hebben, dit gezien de veilingmeesters zelf ook handelaar zijn in de categorie waarin ze Cataw*ki bedienen.
Mijn ervaring is dat getracht wordt items wel érg goedkoop in de veiling te krijgen (bijv. bieden vanaf €1), wellicht in de hoop zo’n product zelf goedkoop op de kop te tikken en via hun eigen handeltje weer tegen dikke winst wegzetten. Ik kan dit niet hard maken, maar ik acht de kans (zeer) aannemelijk.

Inzake de producten en de “taxaties”:
ik heb in de lijstenmakerij diverse klanten gehad met Cataw*ki aankopen, stuk voor stuk bleek ‘t regelrechte troep en elke klant voelde zich belazerd.
Een paar voorbeelden:
een klant had een schilderij op papier gekocht, incl. lijst met glas. Prijs: ca. €400
De passepartout was verkleurd, de klant kwam bij me voor enkel een nieuw passepartout.
Wat bleek: het glas was van het type goedkoop “geëtst glas” oftewel gematteerd glas (van oudsher gebruikt voor borduurwerken inlijsten, al zijn er tegenwoordig veel betere en mooiere alternatieven)
Dankzij dit glas is er, zelfs met een loep, niet te zien of er sprake is van een posterprint of een echt schilderij.
Eenmaal uit de lijst bleek het schilderij geen schilderij maar een ingelijste poster. Geld weg en geen poot om op te staan!

Of neem de klant die op Cataw*ki een schilderij op doek had gekocht.
Hij kwam, met vrouw en kinderen, vol trots met zijn aankoop binnen …het doek was mooi, de lijst echter niet. Er moest een nieuwe lijst om het schilderij, dus op naar de lijstenmaker!
Wat mij opviel: de lijst was oud, het doek was oud..en toch zat er op de achterkant van de lijst (het bekende) grijs gemarmerde achtertikkarton, het karton ter afwerking op de achterzijde van de lijst. Dit karton was dermate nieuw, het kon zo bij mij uit het schap komen! En dát deugt dus niet.
Waarom zat dat verse karton achter op het doek? Een doek hoort ook nog eens NIET voorzien te zijn van afwerkkarton, een doek moet ademen. Dat zijn al 2 zaken die niet kloppen. Wat was nou de reden van dat karton? Simpel: op Cataw*ki moet je namelijk verplicht diverse foto’s bij je product plaatsen.
Één van de verplichte foto’s is een foto van de achterzijde van het schilderij (geen foto van de achterzijde dan wordt het schilderij ook niet ter veiling geaccepteerd!)
Conclusie: er was dus iets op de achterzijde van het schilderij wat niet gezien mocht worden en dat werd tactisch afgeschermd door een fraai vel karton. Zo kan er dus wél een foto van de achterzijde getoond worden zonder de schades te laten zien.
Dit heb ik de klant ook verteld en ik stond er op dat het karton in zijn bijzijn werd verwijderd en zo geschiedde.
Wat bleek: 2 toch wel érg grote reparaties, hoogstwaarschijnlijk in loodwit. Op de voorzijde was er weinig van de zien, de achterzijde was dus een lapjeskat. U begrijpt dat ook deze eigenaar allesbehalve tevreden was! Schoorvoetend toch maar een lijst uitgekozen, het schilderij was wel mooi…maar het enthousiasme was vrij ver te zoeken. Ook hij voelde zich zwaar belazerd.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden over hoe je besodemieterd kan worden.
(ik vraag me dus ook af waarom men nog op Cataw*ki koopt: geen garantie, veel troep en vrijwel altijd te duur.
Koop gewoon kunst of andere producten bij een (online) kunsthandel: wettelijke garanties, u kunt het werk altijd binnen 14 dagen zonder opgaaf van reden retourneren, wellicht nog goedkoper dan Cataw*ki etc. etc. )

We gaan nog even verder….taxatie waardes bij producten.
De taxatieprijzen bij producten gaan vaak nergens over.
Zo zag ik bijvoorbeeld Jaragar horloges (destijds letterlijk voor ca. €5 op het chinese Aliexpress te koop) met taxatiewaardes (ja, taxatie van de veilingmeester..diegene waar je op moet vertrouwen) van ruim over de €200.
Ik zag ook biedingen van ruim €200 tot ruim €250 op die chinese horloges.
Nogmaals: men gaat uit van de taxaties van de veilingmeester, daar vertrouw je op en men zal wellicht ook bieden op basis van die taxatie.
Er zijn ook hiermee talloze mensen belazerd! (nu kun je stellen dat de koper ook kan nadenken en prijzen kan opzoeken…dat klopt, maar een veiling is vaak in een opwelling: je ziet een product welke je wel leuk vindt, je ziet de taxatie en je gaat er vanuit dat dat klopt. Cataw*ki pretendeert dat de veilingmeesters “veilingexperts” zijn)

Of neem die kauwgomballenmachines, u kent ze vast wel: zo’n transparante ronde bol, grijs onderstel met zo’n draaiknop.
Nu zijn er echt wel oude machines, maar ik heb modern plastic spul, voorzien van een erg fraai verhaal (o.a. “laat XXe eeuw” oftewel Blokker troep uit het jaar 1999) en met absurde taxaties verkocht zien worden voor bedragen tot ca. €250! En de veilingmeesters laten het allemaal gebeuren.

Of zo’n plexiglas plaatje met LED verlichting en voorzien van een oplichtend merk zoals Porsche: op Marktplaats stond die troep voor letterlijk €39,95 nieuw in doos te koop, op Cataw*ki idiote taxaties en ik heb biedingen gezien tot ruim €250.
Ook hiermee zijn talloze mensen ‘t schip in gegaan.

Zo had je ook in de categorie horloges een zeer bekend figuur uit de horlogewereld als veilingmeester (inmiddels allang gestopt).
Dit heerschap was zéér goed op de hoogte van horloges en waardes daarvan.
Zijn taxaties waren echter te gek voor woorden.
Zo zijn er talloze jaren 60 Omega horloges aangeboden, dit met taxatieprijzen van oplopend van ca. €700 tot ruim 900.
Nu is Omega een duur merk, de jaren 60/70 horloges zijn veelal niet veel waard, zeg ca. €150.
De betreffende veilingmeester was hier zéér goed van op de hoogte, tóch structureel taxatieprijzen van factor 5 of meer van de reguliere waarde.
De bieidngen waren hier ook vaak naar, er werd vaak veel en veel te hoog geboden en ook hiermee zijn een hoop mensen belazerd!

Ik heb in een grijs verleden ooit 5 artikelen ter veiling ingebracht op Cataw*ki, alle 5 een teleurstelling en ik ben er sindsdien mee gestopt.
Niks gekocht, niks verkocht.
Ter voorbeeld: een fraai item zou ik in de categorie devotionalia ter veiling brengen. Dit item was een mexicaans werk van Los Castillos, een geblauwde metalen plaat met, naar later bleek koper ingelegd christusfiguur.
De maker was allang overleden, ik had de nicht van de kunstenaar in de USA getraceerd en het werk voorgelegd. Haar “estimate” betreffende dat werk was omgerekend ca. €1000.
Aangezien Los Castillos zilversmeden waren (en ook met goud werkten) hád ‘t werk ingelegd kunnen zijn met goud, dus ik heb een test laten uitvoeren en alle (edel)materialen had ik netjes op papier. De inleg bleek koper.
Afijn, ik had alle informatie voorhanden, professionele foto’s laten maken en dit ook allemaal toegevoegd bij het te veilen item.
Taxatie van de veilingmeester: zover kwam ‘t niet eens!
Hij zou het item in de veiling accepteren als ‘t “bieden vanaf €1” zou zijn, het was niks waard en voor bieden vanaf €1 zou hij de gok wel willen nemen.
U begrijpt dat ik ‘t item direct uit de veiling heb gehaald. (later is ‘t verkocht voor iets onder mijn vraagprijs)

Item 2 was ook een drama, lang verhaal

Item 3 was ook niet best…kunstwerk ingebracht, reguliere waarde ca. €1000 (kunstwerk was van een kunstenaar wiens werk zelden in de vrije handel komt)
Mijn minimumprijs: €300.
De veilingmeester(es) schatte het werk op max €100 “op basis van ervaringen én eerder behaalde verkopen”.
Ik vroeg me al af welke eerder behaalde verkopen dat dan waren, nogmaals: betreffend werk komt zelden in de vrije handel.
Wat bleek: als de veilingmeesters er geen waarde aan kunnen geven dan wordt artprice.com ingeschakeld. Op die site worden veilingresultaten bijgehouden en daar kan men op o.a. de naam van de kunstenaar zoeken en de veilingprijzen waarvoor werk is verkocht.
Wat bleek: van de betreffende kunstenaar was ooit ergens 1 werk verkocht voor slechts €100, mijn werk werd dus ook die waarde toebedeeld.
Het komt er blijkbaar op neer dat als er ooit op een slecht bezochte veiling in de binnenlanden van Denemarken een werk van deze friese kunstenaar voor €10 is verkocht dan is dat bedrag aldus Cataw*ki dus bepalend voor het gehele oeuvre.

Afijn, na 5 items en 5 x een soortgelijke (of ergere) reacties hield ik ‘t wel voor gezien.

Maar hoe weet je nou wat je wél moet kopen?
Persoonlijk zou ik zeggen: sla Cataw*ki gewoon over en zoek iets bij een betrouwbare firma, hetzij online danwel offline.
Er is meer dan Cataw*ki.
Wil je écht persé iets van Cataw*ki? Gebruik vooraleerst GBV oftewel Gezond Boeren Verstand. Lees en ontleed de teksten, logisch nadenken, 6 x controleren en nazoeken op internet en denk 9 x na voor je een bod doet.
Heb je ook maar enige twijfel? Vraag een kenner op het gebied van het product…ga naar een filatelist, kunsthandelaar, numismaat, antiquair of wie dan ook en vraag om een mening.
Koop niet blindelings werk van kunstenaars welke veel vervalst worden. Denk aan Heyboer, de Groninger Ploeg, Salvador Dali, Herman Brood en vele anderen. Er wordt meer vals spul aangeboden dan dat er echt, origineel materiaal word aangeboden. Houd dat maar in ‘t achterhoofd.

Nogmaals: koop liever ergens met zekerheid, zorg dat er mogelijkheid is om een product in het echt te kunnen zien.
Koop je bij een bedrijf in NL dan heb je ook nog de nodige garanties, retourrecht en dergelijke.
Waarom moeilijk doen als ‘t vrij eenvoudig ook anders kan?!?

Plaats een reactie

error: Don\'t steal @ Skoander.com