Nederlanders zijn….

Nederlanders zijn naar mijn idee zo ongeveer het moeilijkste volk om een product aan te slijten.

Blijkbaar geldt dit niet voor bepaalde webshops.
Men ziet een advertentie, reclamefimpje op bijvoorbeeld Facebook en opeens is ‘t gezond verstand grotendeels verdwenen.
Normaliter is alles is te duur, kwaliteit kent men niet meer, men wil voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten etc. etc. en toch..sommige webshops hebben daar blijkbaar geen last van.

En laat ‘t daar nou vaak mis gaan bij online aankopen.
Mooie verhaaltjes, flitsende filmpjes op o.a. Facebook, reclames op o.a. Instagram/Facebook, loze beloftes…en daar is men blijkbaar gevoelig voor.

En dan wordt je belazerd. En dát komt dus blijkbaar érg veel voor.

Ik lees de nodige reviews en dan kom je vanalles tegen: producten niet geleverd, (bijzonder) slechte kwaliteit, lange levertijden, retourneren onmogelijk of er worden illegale dealtjes gemaakt zoals “u mag het product houden en u krijgt de helft van het geld terug” en dan soort spul.

Nu kan ik niet oordelen over aankopen via marktplaats en dat soort (veelal) particuliere handel, maar laten we het eens hebben over webshops.

Waaraan moet een webshop onder andere aan voldoen?

* SSL verbinding (zie ‘t slotje voor de domeinnaam www.*****.nl)
* Algemene voorwaarden: deze moeten duidelijk vindbaar op de webstie staan én…wettelijk verplicht: de voorwaarden moeten downloadbaar zijn! Het meest gebruikelijk is een PDF bestand. Dit laatste wordt wel érg vaak “vergeten”. U kunt dus vòòr aanschaf van een product de Algemene Voorwaarden downloaden…zo ontstaat er geen discussie als de voorwaarden opeens (wellicht in uw nadeel) gewijzigd worden.
* Gegevens in de algemene voorwaarden: er zijn tegenwoordig een boel dropshippers aanwezig die het niet zo nauw nemen met de wettelijke eisen. Zo ontbreken vaak het KVK nr, BTW ID en contactgegevens in de algemene voorwaarden. Dit is wél verplichte informatie, als die info ontbreekt: koop niet bij zo’n website.
Als het bedrijf danwel retouradres zich buiten NL bevindt (vaak China): koop er a.u.b niet, u wordt belazerd!
* Afterpay: afterpay klinkt als een vrijblijvend iets, dit is het helaas niet. U moet de mogelijkheid hebben om uw aankoop achteraf te betalen.
Helaas zie je veel webshops die op de homepage wél het logo van bijv. Klarna of Afterpay op de website, maar als je in ‘t betaalmenu komt dan is er opeens geen sprake van die optie, vaak slechts wat standaard IDEAL opties.
* Contactgegevens: ALLE gegevens moeten makkelijk vindbaar op de website staan. Onder alle gegevens wordt verstaan: KVK nr. BTW ID, (handels)naam, adresgegevens, emailadres, telefoonnummer.
Ziet u o.a. het KVK nr en/of BTW ID “op aanvraag”? Doe uw aankoop maar elders, er is anno 2020 namelijk écht geen gegronde reden om die informatie niet online te zetten. Alleen een malafide webshop (lees: oplichter) heeft redenen om zijn informatie achter te houden!
– Betaalmenu: u kent het wel…u wilt in een webshop afrekenen, u ziet een knop met “betalen” of “winkelmand afrekenen”, u drukt er op, betaalt via IDEAL en voor u is het klaar. De wet denkt daar anders over en dit is een fout waar veel (ook bonafide) webshops ‘t schip in gaan.
Als u gaat afrekenen dan moet de webshop duidelijk maken dat u een betaalverplichting aan gaat.
Het klinkt vreemd: u koopt iets dus u weet dat u moet betalen…maar voor de wet moet het duidelijk zijn dat u een betaalverplichting aangaat! Het moet dus duidelijk zijn dat u een betaalplicht aan gaat, zo niet dan kunt u dus onder de koop uit komen (u heeft geen betaalplicht, u hoeft dus niet te betalen…hier is ooit jurisprudentie over geweest: de webshop had de betaalplicht niet vermeld, de koper had gekocht en nooit betaald….de koper is in het gelijk gesteld en hoefde niets te betalen dankzij de fout (het ontbreken van de tekst betaalplicht) van de webshop!!)
* Facturen: ontvangt u de factuur van de webshop? In de bijlage moet het retourformulier én de Algemene Voorwaarden zijn bijgevoegd, meest gebruikelijk is in PDF bestand. (ik moet bekennen: op het moment van schrijven wil ik deze bijlages nog weleens vergeten om bij de factuur mee te sturen. Ik ben me hier zeer bewust van en er wordt aan gewerkt!)
Wist u dat u retouren écht niet verplicht aan hoeft te melden via het retourformulier? U mag uw verzoek tot retourneren ook per telefoon of per email regelen….mede daarom is ‘t ook verplicht om als webshop contactgegevens op de website te hebben!
* Product omschrijvingen: de productbeschrijvingen mogen uiteraard geen onwaarheden bevatten en moeten een goed beeld van het product geven. Klinkt logisch, maar in de praktijk gaat dit met enige regelmaat mis. Daaropvolgend het item “misleiding”
* Misleiding: dat mag dus absoluut niet. Er zijn tal van webshops die pretenderen met teksten als “in samenwerking met fysiotherapeuten ontwikkeld” en soortgelijk praat, meestal betreft dit producten uit Chine (Aliexpress/Wish/Alibaba troep) welke verkocht worden door dropshippers met 0,0 verstand van zaken. Dit heeft ook weer te maken met bovengenoemde “product omschrijvingen”.
* Dwang: u zult denken “dwang op een webshop? Ik bepaal toch wat ik koop”
Wel, er zijn tal van webshops die de klant tot koop proberen te dwingen.
Zo zijn er pop-ups met teksten als “Klant xx uit Rotterdam heeft xx product gekocht (of in het winkelmandje gelegd)” of “57 bezoekers bekijken dit product”.
Ook zijn de tellertjes weer vrij populair: “nog 2 uur en 39 minuten voor de aanbieding afloopt”, “Bestel binnen xx minuten en uw verzending wordt gratis verzonden” of een tellertje met zogenaamd nog 7 producten op voorraad (en als je de pagina ververst zijn er opeens weer 11 producten) en dat soort ongein. Dit mag dus allemaal niet!!
Één van de ergste soorten, en dit mag dus ook ab-so-luut niet, zijn de berichten dat een product na bijv. 10 minuten automatisch uit de winkelmand worden verwijderd (vaak omdat het zogenaamd een populair product is en men niet wil dat klanten de voorraad “vasthouden” door ‘t in de winkelmand te leggen en nooit afrekenen). Door al deze methodes wordt de klant in meer of mindere mate gedwongen om de koop af te ronden. Let wel: dit is dus simpelweg verboden, hoe onschuldig het soms ook mag lijken!

Afijn, er zijn nog wel een paar vereisten waar webshops zich aan moeten houden..ik denk dat bovenstaande wel ‘t meest belangrijk is.
Bovenstaande zaken dus altijd in de gaten houden bij online shoppen.

Overige tips:

* op Facebook, Instagram, Bol.com, Amazon.nl (en .com) vertoeven gigantisch veel dropshippers welke chinese rommel voor teveel geld verkopen. Per definitie zijn veel producten op webshops ook gewoon op o.a. Aliexpress te koop (ook voor particulieren)
Wees slim en download de Aliexpress app. In deze app zit een functie waarmee je foto’s kan uploaden en het product kan opzoeken.
Maak een screenshot van het product op de (nederlandse) webshop, upload naar de Aliexpress app en de kans is zéér aannemelijk dat u hetzelfde product voor aanzienlijk minder geld kunt kopen
* Verzending: ziet u dat een webshop lange(re) levertijden hanteert? Zoek het product dan zeker even op o.a. Aliexpress
Ook ziet u vaak “vandaag besteld (voor 2300 uur) is vandaag verzonden.
Een normaal mens gaat er vanuit dat ‘t vandaag verzonden wordt en dus morgen, uiterlijk overmorgen, in huis is. In veel gevallen zijn dit ook webshops die hun producten laten verzenden uit China. De veelbelovende kreet “vandaag verzonden” is dan dus over 2 of 3 weken in huis…het moet immers nog uit china komen.
* ziet u op een webshop teksten als “alruim 7800 klanten gingen u voor” of staat er een Trustpilot/Kiyah balkje met bijv. reviewcijfer 9,6 of veel reviews? Voer de .nl domeinnaam in op www.sidn.nl, de kans is zeer aannemelijk dat de website nog maar een paar dagen/weken/maanden bestaan. De reviews zijn dus gegarandeerd nep.
* ziet u een logo van een keurmerk op de website? Vraag gerust bij de betreffende instantie of het bedrijf weldegelijk aangesloten is…er zijn toch nog veel webshops die dergelijke logo’s onterecht voeren!
* heeft u de geringste twijfel over een webshop?
Zoek op google de bedrijfsnaam/webshopnaam en het woord “review”, dan komt er vaak wel e.e.a. naar voren.
Ook kunt u op www.trustpilot.nl even zoeken op de handelsnaam/domeinnaam, er zijn vaak wel reviews beschikbaar
Verder kunt u de domeinnaam even nazoeken op www.webshopchecker.nl, op deze site kunt u snel kijken hoelang de website bestaat, of de website in de politieregisters staat, of de klantenservice bereikbaar is etc.
(U bent nu ongetwijfeld ook benieuwd hoe Skoander.com op webshopchecker staat…ik bespaar u de zoektocht: https://www.webshopchecker.nl/shop/skoander.com/ )
* Webshops die niet voldoen aan eerstgenoemde wettelijke eisen, wel…die kunt u melden bij de Autoriteit Consument en Markt oftwel ACM (www.acm.nl).
Helaas is de ACM lichtelijk een papieren tijger, toch krijgen ze nog wel eens wat dingen gedaan.
*Mocht u opgelicht zijn dan kunt u ook altijd nog bij de politie terecht. Helaas is de politie ook een instantie geworden waar bijzonder weinig aandacht aan dit soort zaken wordt geschonken, tenzij er voldoende aangiftes inzake een firma liggen. Op een gegeven moment zullen ze toch wel enige actie moeten ondernemen, dus: aangifte doen en hopen dat er al een stapeltje aangiftes liggen óf nog volgen.

Ik denk dat de checklist nu wel aardig compleet is

Plaats een reactie

error: Don\'t steal @ Skoander.com