Toetssteen/toetswater

Ik zat me te verdiepen in de toetswater/toetssteen materie.
Een toetssteen/toetswater is handig om goud en zilver te testen op karaat en echtheid.

Er is veel nepgoud, nepzilver, verguld/verzilverd materiaal én nep keurmerkjes e.d. in omloop, het is wel zinvol om dat te kunnen onderscheiden.
Aangezien ik zo nu en dan eens wat (nep)goud en (nep)zilver onder handen krijg is ‘t voor mij wel de moeite waard om me eens te verdiepen in dit verhaal.
Nu kan ik het (edel)metaal ook laten testen bij Waarborg Nederland in Joure of bij wat lokale goud/zilver opkopers, maar het is interessanter om zelf te doen (en ‘t bespaart reistijd, (reis)kosten en je leert er nog eens wat van!)

Afijn, nu is er toetsmateriaal en toetsmateriaal…
Zo is er een flesje toetswater en een toetssteen op Aliexpress te koop voor slechts €4,85.
Doe je een zoektocht op Nederlandse sites dan kom je setjes tegen van rond de €40, zo’n set bevat een houten box 5 flesjes toetswater inclusief toetssteen.
Die bedragen kunnen oplopen tot ca. €90 voor een set incl. steen en een houten opbergdoos.

Nu komt de grote hamvraag:
– waar zit ‘t prijsverschil in?
– zijn die setjes allemaal de moeite waard??

Het toetswater an sich zal allemaal wel aardig goed zijn (o.a. de chinese Aliexpress rommel daargelaten), na wat nader onderzoek gaat het mij namelijk om de steen!

Nu zijn er toetsstenen van echt, natuurlijk lydiet gemaakt, dit schijnt ‘t beste materiaal te zijn…helaas schijnt natuurlijk lydiet ook vrij zeldzaam te zijn.

/edit: het verhaal hieronder bevatte al de nodige mitsen en maren, maar nu blijkt dat je hier in NL simpelweg opgelicht wordt met die stenen.
Het klopt dat er lydische stenen zijn, er is ook leisteen (mindere kwaliteit) en de echte imitaties.
Echt lydiet is blijkbaar niet zo zeldzaam als een NLse website met toetsstenen doet geloven.
Nu heb je in NL 2 firma’s die toetsstenen aanbieden, ene VD in U. en CD in A.
CD in A. koopt de stenen in bij CD in U.
De prijs bij CD ligt dus ook hoger dan bij VD.

Nu heb ik in het doorgestreepte stuk hieronder al wat prijzen neergezet, maar hiermee wordt je dus belazerd (en niet zo’n beetje ook)
Wat blijkt: ik kan een échte, natuurlijke lydiet toetssteen kopen voor een kleine €80, die steen is dan 20x10x1,3 cm!!!
Zo’n steen zou bij VD factor 10 of zelfs meer kosten.
Snel verdiend…en als er maar (zover ik snel zie) 2 aanbieders van toetsstenen in NL zijn dan ga je al snel geloven dat dat de prijzen zijn.

Het kán dus aanzienlijk goedkoper en dit is gewoon te koop bij een leverancier in de EU die in juweliersmaterialen handelt.
Indien serieus geinteresseerd: stuur een emailtje en u krijgt tekst en uitleg waar te koop.


De stoetsstenen welke bij de standaard setjes geleverd worden zijn dus van een ander materiaal, in elk geval géén lydiet. Er wordt gesproken van synthetisch lydiet of imitatie toetssteen.
De synthetisch lydische toetsstenen hebben wél de eigenschappen van lydiet, alleen van slechts of middelmatige kwaliteit…daarnaast schijnt ‘t imitatie spul nog een paar nadelen te kennen.
– goedkoop
– niet geschikt voor nauwkeurig onderzoek (eerder toetsmateriaal kan bijv. in de steen blijven zitten en de nieuwe toets beïnvloeden)
– korte(re) levensduur
– slijtage
– opname van de zuren (welke de steen dus verprutst)
Het schijnt ook zo te zijn dat als een imitatie steen een aantal keer schoongemaakt is, de nauwkeurigheid afneemt.
Na meerdere keren toetsen kan de steen vollopen met getest materiaal en lastig schoon te maken.

Lijkt me een duidelijk verhaal…de toetssetjes welke o.a. op marktplaats staan voor bedragen à €39,95 – €45 lijken me dus niet geschikt, tenzij je hooguit een paar keer wat goud/zilver wilt testen (maar voor een paar keer testen koop je geen set van ca. €45 )

Waarom zou zo’n set géén echt, natuurlijk lydiet als toetssteen hebben?
Simpel…de bedragen voor de echte lydische toetsstenen lopen heel snel op!

Een paar voorbeelden van het internet:
– toetssteen lydiet: 5,5 x 2 x 0,8 cm, 25 gram zwaar €55
– toetssteen lydiet 7,7 x 2,8 x 1,6 cm, 90 gram zwaar €198
– toetssteen lydiet 4,2 x 3,2 x 0,9 cm, 36 gram zwaar €79
– B keus toetssteen lydiet 7,5 x 4 x 1,8 cm, 166 gram zwaar €249

Dat zijn dus de prijzen van het echte, natuurlijke lydiet…zo’n steen kan dus nooit in een setje van bijv. €40 of zelfs €90 zitten.
(de standaard toetssetjes bevatten vaak 5 flesjes toetswater, de losse flesjes toetswater kosten vanaf €10 p/s, er zit een houten box bij én vaak zo’n toetssteen. U begrijpt dat ‘t niet anders kan dan dat die stenen het imitatie spul is)

Eerlijk is eerlijk: ik heb geen standaard toetsset, nooit gebruikt ook…dus ik kan niet oordelen over de kwaliteit van dergelijke setjes.
Zo’n standaard toetsset met imitatie steen zal de klus ongetwijfeld ook wel klaren, voor zolang ‘t duurt.

Ik beredeneer logisch, een echte lydiet steen kan nooit in zo’n set zitten…daarnaast houd ik van kwaliteit en om die reden ben ik sowieso al voorstander van goed, deugdelijk materiaal.
Ik ben er voor mezelf dus wel uit, ik ga in elk geval even sparen voor een fatsoenlijke lydische steen!

Ik laat de standaard setjes met toetswater en toetsstenen wel voor wat het is en ga zelf wel een pakket samenstellen.

Voor de mensen die ook zelf willen testen: er is voor toetsing helaas meer nodig dan een steentje en wat koningswater.
De steen moet ook schoongemaakt worden, een toetsster/toetsnaald is ook ook handig enz. enz. Aan al die bijzaken zitten ook nog de nodige kosten aan vast. U bent er helaas niet met totaal €100 investering, ook niet als u een setje van €45 koopt.

Verdiep u in de materie voor u er aan begint (en als je een béétje serieus bent dan laat je de setjes maar liggen!)
Goed spul kost nou eenmaal geld…maar dat wil de Nederlander uiteraard niet horen. Goedkoop is duurkoop.

/edit: ik ben er inmiddels ook achter dat opkopers in den lande van goud/zilver en andere edelmetalen met die imitatie stenen werken (uitzonderingen uiteraard daargelaten). Je zou verwachten dat de professional zich daar niet aan waagt (wederom: uitzonderingen uiteraard daargelaten!)
Navraag leert dat de toetssetjes incl. steen ook vrij veelvuldig bij de opkopers worden aangeboden, ook voor bovengenoemde “set prijzen” (tussen de ca. €70 – €100).
Ik heb al een aantal keer de opmerking mogen horen in de trand van “het is hetzelfde spul wat wij ook gebruiken, dus het is wel goed materiaal”.
Voor die bedragen kan er m.i. geen fatsoenlijke, echte lydische toetssteen bijgeleverd worden. De opmerking “‘t is hetzelfde spul wat wij ook gebruiken” maakt duidelijk dat de kans aannemelijk (edoch niet bewezen) is dat ze ook imitatie stenen gebruiken.
Het zou dus niet verkeerd zijn om als consument eens wat kritischer naar dit soort zaken te kijken…
Better safe than sorry!

Onderbouwde kritiek, nuttige opmerkingen, tips, aanvullingen en dergelijke kunt u hieronder in de reacties kwijt!
(bedrijfs)namen/reclames worden wel uit de reacties verwijderd

2 gedachten over “Toetssteen/toetswater”

 1. Ik wil wel weten waar je goedkoop lydiet toetssteen en toets water kan kopen want ik ben een metaaldetectorist en ik vind wel eens sieraden die ik wil gaan testen op echtheid ik heb zo links en rechts gekeken wat zo,n steen en water kost maar dat zijn joker prijzen.

  Beantwoorden
  • Ik heb u even een email gestuurd met e.e.a. aan informatie.

   Prijzen van toetswater: dit zal gemiddeld zo rond de €12 per flesje zijn.
   Prijzen van lydiet stenen: er lopen inderdaad een aantal oplichters rond welke de hoofdprijs vragen. Een goede edoch vrij kleine steen hoeft echter niet veel te kosten.

   Ter informatie: houd wel in het achterhoofd dat mijn eigen toetsset (compleet: toetssteen ca. 10×20 cm, toetswater, neutraliseer, contrastvloeistof, slijpsteen, toetsnaalden etc. globaal ergens tussen de 6 en 700 euro kost.
   Er zijn ook Aliexpress setjes waarbij je voor een paar euro klaar bent. De hamvraag: moet je dát soort materiaal willen hebben?

   Het aloude probleem (en dit is géén kritiek op de man af, meer een algemene kwestie): men wil voor weinig geld veel kwaliteit en dát kan helaas niet.
   Alle waar naar zijn geld en goedkoop is duurkoop.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

error: Don\'t steal @ Skoander.com