Webshop laten maken

Skoander blog gaat over van alles en nog wat..waarvan akte.
Ditmaal mijn visie over websites en dan met name webshops laten maken door een webdesigner.

Ik heb het met een goede vriend wel vaker over websites en dan met name waar ik tegen aan loop (skoander.com is 99,9% mijn eigen werk) én wat voor ellende je verder tegenkomt…zoals website/webshop bouwers danwel webdesigners

Vandaag kwam de discussie inzake websites weer ter sprake, ditmaal de website van het bedrijf waar hij werkt.
Ook dit site lijkt nergens op, al zal er nu weer iemand mee bezig. Zijn verwachting is dat ook die persoon er niet veel van bakt.

Maar waar gaat het nou vaak mis bij die zogenaamde webdesigners? De naam zegt het al: “designers”
De “designers” zijn er voor het grafische werk: de sites zijn vaak flitsend, fotogaleries welke fraai door beeld schuiven, een boel blabla, mooie verhalen en portfolio’s.
Ik zie tevens vaak bedragen van €399 tot €1500 voor een website…zoals altijd: goedkoop is duurkoop.
Maar ook de duurdere websites is vaak dikke ellende.

Het gaat die webbuilders/webdesigners om de lay-out van de site/webshop.
De rest, mijns inziens juist het belangrijke aspect zoals o.a. het juridische gedeelte, is niet aan deze webdesigners besteed.

Doe een rondje google (zoekterm “webshop laten maken” o.i.d), klik op wat sites van website bouwers en je zal zien dat bijv. de KVK gegevens ontbreken, anno november 2020 het BTW nr. ontbreekt óf nog steeds een oude versie is (medio oktober 2019 had ik ‘t nieuwe BTW ID al in huis én aangepast op de website), geen algemene voorwaarden op de website en meer van dat soort zaken. Dit zijn overigens wettelijk verplichte zaken, het is geen vrijblijvende toevoeging!

Enkele voorbeelden die ik verder tegen kwam:
– webdesigner welke adverteert met “Wij bouwen moderne webwinkels die aan de laatste eisen voldoen” maar zelf o.a. nog een oud BTW nr op de website heeft. Tevens in de algemene voorwaarden vermeld dat alle prijzen exclusief BTW zijn tenzij expliciet anders aangegeven (doe je ook zaken met particulieren, wat hij aanbiedt, dan moeten de prijzen altijd inclusief BTW zijn). Die kreet “…webwinkels die aan de laatste eisen voldoen” is dus niets waard.
– webdesigner die websites aanbiedt vanaf €1300, maakte o.a. een website zonder alg. voorwaarden, geen retourbeleid (website verkoopt giftcards), bij afrekenen moet je akkoord gaan met het privacybeleid (???), geen achteraf betalen optie, privacybeleid tekst staat nog vol met de nog zelf in/aan te vullen tekstregels enz.
– webdesigner welke webshops bouwt maar o.a. de eigen alg. voorwaarden niet downloadbaar heeft.
Het portfolio ook even doorlopen, dezelfde missers maakt hij/zij ook op webshops van klanten. Structureel ontbrekend retourbeleid, enkel IDEAL/Paypal/Mastercard en Visa (achteraf betalen optie ontbreekt) en nog wat andere verplichte zaken welke structureel missen.
– weer een andere webdesigner welke o.a. webshops bouwt (vanaf €800) heeft ook o.a. een structureel probleem met de downloadbare algemene voorwaarden alsmede retourformulieren.
– een webdesigner maakt het he-le-maal bont: een webshop van een klant met werkelijk 0,0 informatie. Hooguit de adresgegevens van de winkel en een gsmnr/email staan online. Geen algemene voorwaarden, geen pagina met betaalmethoden (die ontbreken bij bovenstaande overigens ook allemaal), geen privacybeleid/cookies…werkelijk niks van dat alles. Het is dat ik de betreffende winkel vrij goed ken en ik wel weet dat ‘t betrouwbaar is, maar als je de site zou bekijken dan komt ‘t 100% onbetrouwbaar over dankzij alle ontbrekende informatie. Onvoorstelbaar!

Als ik een rondje maak door de portfolio’s en de websites bekijk dan ziet zo’n site er in de eerste instantie inderdaad wel gelikt uit en voor de klant (webshophouder) is ‘t volgens mij dan al snel goed.
De consument wil geen passieve site zien, de eerste indruk moet flitsend zijn…en daar zorgen die websitejongens wel voor. De rest, het wettelijk noodzakelijke, zal ze veelal een rotzorg zijn.

Nu zou je denken dat een webshop bouwer toch ook de juridische kant van een webshop moet weten én moet toepassen (en/of de klant daarop attenderen). Dit blijkt dus niet aan de orde!
Er lopen dus méér dan genoeg webbuilders rond die heel aardig een website in elkaar kunnen knutselen met o.a. wordpress en dan houdt ‘t wel op.

Helaas heb ik die fout ook ooit gemaakt, in een verleden €2500 betaald voor een website, een smak geld kwijt en resultaat 0,0.
Mijn vader zei altijd al “als je iets goed wilt hebben dan moet je ‘t zelf doen”, die woorden heb ik ter harte genomen en ik ben zelf maar aan de slag gegaan.
Resultaat: Skoander.com. Niet flitsend, geen blabla, wél goed en functioneel.

Conclusie
Laat je een webshop maken: verdiep je in de wettelijke zaken waar een website/webshop aan moet voldoen, kijk dan eerst eens goed naar de site van de webbuilder zelf en of die firma óók de wettelijke zaken wel op orde heeft.
Kijk dan eens in de portfolio, zoek wat webshops/sites op en kijk ook daar maar eens goed of die sites wel aan de wettelijke eisen (en dat zijn er nogal wat) voldoet. Mocht (vrijwel) alles aan de wettelijke eisen voldoen dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een website bouwer die wél weet wat hij/zij doet.

Websites/webshops die voor een paar honderd euro gemaakt kunnen worden kun je direct links laten liggen, een beetje fatsoenlijke website is écht niet in 2 dagen klaar en de kosten beginnen bij pak ‘m beet €2500 voor een eenvoudige webshop.
Heb je een paar specifieke wensen en wil je dus nét iets meer dan een eenvoudige webshop dan lopen de kosten al gauw op.
Wil je een maatwerk webshop dan ben je snel de €10.000 of meer kwijt.
Skoander.com heb ik zelf gemaakt (ik had nogal wat specifieke wensen, o.a. de biedfunctie). Al lijkt de site eenvoudig, ik wil niet weten wat deze website gekost zou hebben als ik de site had laten maken door een bedrijf!

Nederlanders willen altijd goedkoop, dus er zal altijd een markt zijn voor de €400 tot €2000 websites….ook hier geldt: goedkoop is duurkoop (en helaas kan een dure website bouwer ook troep leveren)

Er is op het internet een pagina waarin staat dat wordpress/woocommerce relatief eenvoudig is en als je zelf een site maakt, de kosten relatief laag zijn: ca. €200 per jaar. Wel, ik kan melden dat de opstartkosten/het eerste jaar vrij veel geld kost! Dit zijn o.a. juridische kosten (tenzij je genoegen neemt met algemene/standaard documentjes), gewaarmerkte documenten etc. etc.
De jaarlijke kosten zijn de hosting, plugins en al wat niet meer. Met ca. €200 onkosten per jaar red ik het helaas niet, ondanks dat ik het gehele website gebeuren zelf doe.

Nog even een laatste toevoeging:
Ik zie dat veel webdesigners m.b.t een webshop adverteren met kreten zoals professionele website incl IDEAL en CMS, mobiele webshop mogelijk, responsive website, voorraadbeheer enz.
Fraaie kreten, maar als ik even naar mijn ervaring kijk (wordpress/woocommerce) dan is
– IDEAL vlot geïnstalleerd (kan je zelf, weinig moeite)
– de CMS is het gedeelte achter de schermen waar je je berichten maakt, tekst enz. kan aanpassen enz. enz (oftewel de website maakt en bijwerkt)
– Mobiele webshop (oftewel responsive site, jouw site past automatisch het beeld/formaat aan op een gsm/tablet). Dit is met 1 druk op de knop geregeld…een responsive site klinkt leuk maar ‘t is dus zo geregeld. In wordpress kan je zelfs een voorbeeld zien van hoe jouw site er op een pc of gsm/tablet er uit komt te zien.
– voorraadbeheer, sja..klinkt interessant maar als je bijv. woocommerce gebruikt dan is dat gewoon een standaard functie. Op Skoander.com is een vorm van voorraadbeheer actief: stel je koopt een schilderij (daar is er maar 1 van) en de koop is voltooid dan staat het kunstwerk nog wel online maar met de tekst “uitverkocht”.

Al die kreten klinken interessant, het stelt dus niets voor!
Het zou een webdesigner sieren als hij/zij reclame maakt met “functionele websites/webshops welke aan de wettelijke eisen voldoen” in plaats van de bovengenoemde nietszeggende kreten.

Plaats een reactie

error: Don\'t steal @ Skoander.com