Verantwoordelijkheidsteken (VT)

Het ligt in de planning: ons eigen verantwoordelijkheidsteken voor o.a. goud en zilver.

De verkoop van goud en zilver is aan wat regeltjes gebonden, een onderneming mag niet zomaar alles verkopen onder de noemer van bijvoorbeeld goud of zilver.
Edelmetaal móet voorzien zijn van minimaal een gehalteteken en een VT.

Nu zult u denken “ja maar alle sieraden en dergelijke zijn toch voorzien van een merkje?”
Mwah, nee…dit valt nog aardig tegen!

Zo heb ik een witgouden ring liggen met “14K” er in gelaserd, dit is de Amerikaanse versie en dat merktekentje is dus niet goed genoeg voor verkoop in Europa. Deze ring zal dus opnieuw gekeurd moeten worden, een gehalteteken (585) en een VT moet er in geslagen/gelaserd worden.
Ook kan het zo zijn dat een merk/gehalteteken weggesleten is, ook dan moeten er even een nieuwe stempels op.
Of als je bijvoorbeeld buitenlands zilver hebt, o.a. Djokja (Indonesisch zilver) is van oudsher niet gemerkt en moet dus weer gestempeld worden voordat het verkocht kan worden.

Als ik af ga op een nieuwsbericht uit 2017 ( https://www.rtlnieuws.nl/buurtfacts/geld/artikel/50776/een-op-zeven-juweliers-en-edelsmeden-de-fout-met-goud-en-zilver ) dan blijkt dat er dus nogal wat mis gaat en ik vrees dat het sindsdien niet beter is geworden.
Hoe dan ook: ik wil niet in het rijtje “42% van de webshops” uit bovengenoemd nieuwsbericht!
Om die reden word ik geacht (niet vrijblijvend overigens 😉 ) om mijn eigen VT aan te maken zodat ons aanbod aan de eisen voldoet, gemerkt kan worden én klaar is voor verkoop in de EU.


(Het online aanbod zilver/goud is dus nog beperkt, dit in afwachting van het VT en wanneer ik e.e.a. laat keuren (rendabeler is om meerdere items te laten keuren i.v.m kosten, eerst nog even wat materiaal opsparen!)

/edit:
Zilver vanaf 8 gram en goud vanaf 1 gram moet gemerkt zijn, onder die gewichten is ‘t niet noodzakelijk om een keurmerk te hebben.
Ik ben overigens voornemens om ook zilver en goud onder bovengenoemde gewichten te laten (her)keuren, dit om onduidelijkheden en discussies betreffende wel/geen zilver of goud te voorkomen.Plaats een reactie

error: Don\'t steal @ Skoander.com