Google ads (adwords) / SEA of SEO

Ik zat me even te verdiepen in deze materie, niet omdat ik het wil maar gewoon even ter algemene kennis.

Vooraleerst: SEA of SEO, dit heeft betrekking op onderstaand betoog.
SEA = Search Engine Advertising oftewel bijv. Google Ads.
SEO = Search Engine Optimalisation oftewel een berg werk verzetten om een site vindbaar te maken in o.a. Google

Ik heb niets met SEA, des te meer met SEO. Betalen voor advertenties/SEA kan elke gek, SEO is juist een leuke sport 🙂

Feit is dat ik op Facebook de wereld aan zogeheten marketing experts (of coaches en meer van die onzinkreten) zijn die menen kennis te hebben van marketing, adwords en hoe je je omzet naar 100.000 euro per jaar kan tillen, dit met wat trucjes die je ze in een cursus (correctie: “masterclass”) en tegen een klein bedrag willen aanbieden.
Het leuke aan al deze adverteerders: lever je kritiek of maak je een opmerking wat niet in hun straatje past dan worden die reacties zéér snel verwijderd en vaak wordt je nog geblokkeerd ook. Dan weet je al genoeg: het deugt niet.

Afijn, adwords of tegenwoordig Google Ads…daarmee kan je dus adverteren (en Google flink mee “sponsoren”!)

Eerst al de hamvraag: moet je wel (dik) investeren in Google Ads??
Mijn bescheiden mening: Google Ads is wellicht handig als je een webshop hebt waar je werkelijk geen seconde tijd aan SEO wilt spenderen maar wél wil cashen.
Kortom: bouw een webshop, gooi wat producten online en betaal maar flink aan de fa. Google en laat Google Ads de klanten maar opzoeken (oke, je moet nog wel even wat zoektermen invoeren zodat de klanten jou vinden).
Opzich leuk, je betaalt je blauw en je staat bovenaan in de zoekresultaten….maar wat als je stopt met betalen?
Sja, dan staat jouw webshop weer ergens onderaan pagina 30 omdat de SEO van de webshop niet bestaat en je dus ook niet in Google vindbaar bent.
Kortom: zolang je betaalt dan ben je in Google zichtbaar, stop je met betalen dan ben je letterlijk nergens.
(en wil je de webshop ooit verkopen dan ben ik bang dat er ook 0,0 waarde in de webshop zit: geen SEO en dus geen historie danwel “natuurlijke” bezoekers, dit terzijde)

Dat zal ook de reden zijn dat je ontiegelijk veel coaches en meer van die onzinreclames op instagram/facebook ziet: betaal maar en je komt wel in beeld….de snelste manier maar het levert op de lange termijn niets op.

Ik moet toegeven: de SEO oftewel de vindbaarheid in zoekmachines van een website/webshop op orde maken is écht veel werk…ik ben er soms ook weleens goed zat van en erg leuk is ‘t niet. Ik houd me maar vast aan het idee dat ‘t mij geen geld kost om in Google bovenaan te staan én dat als de SEO eenmaal op orde is, dat dat ook voor de komende xx jaar blijft!
Het is éénmaal een investering van, in mijn geval, érg veel tijd en geen tot weinig geld…maar wél een investering die zeer langdurig actief blijft. (zolang de site online blijft, ik hoop dus érg lang)

Over Google gesproken, er is nog een leuk fenomeen wat ik tegenkwam:
de “Google Partners” of “Google (SEO) gecertificeerd bedrijf”, dit zie je weleens op o.a. die Facebook marketing “experts”, vaak jongelui overigens.
Deze kwestie is iets waar ik nog niet helemaal uit ben, iets met bomen en bos 😉

Waar ik wél over uit ben: een “Google gecertificeerd bedrijf” óf een “Google SEO gecertificeerd bedrijf” bestaat helaas niet!
De “Google Partners” bestaan wél, maar ook dit heeft weer niks met de SEO (vindbaarheid van site in Google, werken met alt tags etc. etc.).}
De “Google Partner is “gespecialiseerd” in het adverteren via…jawel: Google Ads.
Diezelfde Google Ads waarvan ik van mening ben dat je je tijd en geld beter kan besteden aan het op orde maken van je SEO.

(Wat je wél zou verwachten is een database van Google waar alle “Partners” vindbaar zijn. Tot op heden kan ik zo’n lijst niet vinden.
Het komt er dan feitelijk op neer dat iedereen zo’n “Partner” logo op de site kan plakken en zich kan voordoen als zijnde “Partner”… even online controleren is blijkbaar toch lastig.)

Nog even een klein verhaaltje welke mij ter oren kwam
Inzake Google Ads, ik kreeg recentelijk van een vertegenwoordigster te horen dat een andere klant óók een webshop was begonnen en ze was geschrokken van wat een webshop wel niet kost!
Ik keek al wat raar op, een webshop kost in geld, maar niet iets om van te schrikken. Voor pak ‘m beet 500 euro per jaar heb je alles draaiend, mits je alles zelf doet.
Het heerschap waar de vertegenwoordigster het over had was alleen al aan Google Ads ruim 200 euro per dag (!!!) kwijt.
Sja, weer zo’n gevalletje die niets aan de SEO doet en met weinig moeite (en veel kosten) wel in Google wil verschijnen.
De ellende is: je zet jezelf dus ook nog eens vast aan Google, zolang je betaalt is ‘t prima en betaal je niet meer dan ben je online écht nergens meer.

Amateuradvies op basis van gezond boerenverstand: ga maar érg veel tijd spenderen aan jouw webshop/website en zorg dat je op eigen kracht (vrij) hoog scoort.
Zolang je o.a. je SEO op orde hebt dan blijf je vindbaar zolang jouw site online is.
Het is de moeite wel waard, houd je geld in je zak en doe er wat anders leuks mee.

*Mocht u bijv. overtuigd SEA-er zijn én met tegenargumenten wilt reageren: laat gerust een reactie achter.

Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.