Paniek binnen de antiek

Paniek binnen de antiek

Aldus o.a. de NOS is er per heden Paniek binnen de antiek | Nieuwsuur (nos.nl) (klik op de link voor het filmpje)

Er is blijkbaar een register op komst waarbij iedere handelaar in 2e hands goederen alle inkopen (en verkopen) moet bijhouden om zodoende heling te voorkomen.

Sja…wat zal ik er van zeggen…

Ca. 2 jaar geleden had Grapperhaus óók al het lumineuze idee om zo’n register op te zetten…exact met hetzelfde doel: heling te voorkomen.
(link: Wetsvoorstel: verplicht register voor handelaren tweedehands spullen – Kassa – BNNVARA)

Weten al die ambtenaren eigenlijk wel wat er allemaal al wel niet is in dit kleine landje van regels?
Alles is allemaal al eens bedacht, maar ze willen allemaal het wiel opnieuw uitvinden en/of hopen dat ze de geschiedenisboeken ingaan als de man/vrouw die het helingprobleem heeft opgelost.

Wat bestaat namelijk al jaren?!?! (volgens mij bestaat het al een kleine 100 jaar)
Het inkoop- en verkoop register.
Ja dames en heren, het register bestaat écht al vele, vele jaren…en het is ook al net zo lang verplicht!
Vroeger moest je alles wat je inkocht én verkocht handmatig invoeren, van adresgegevens tot beschrijving van het item.

Tegenwoordig kan dit allemaal digitaal in het DOR register.
Het DOR is een website waar handelaren al hun items (behalve complete auto’s en motoren, daar is het RDW voor) moeten beschrijven, voorzien van foto’s en zelfs gegevens moeten noteren van wie ze het ingekocht hebben.

Kortom: paniek om niks.
Feit is wel dat een hoop handelaren niet van het verplichte DOR weten óf (en die mensen ken ik ook) ze willen er niks van weten.
Wat niet weet wat niet deert.

Nu zijn er veel kanttekeningen: zoals te horen in het eerste filmpje van de NOS: handelaren hebben veel voorraad en als dat allemaal op “papier” moet dan is dat een hels karwei.
Ik vraag me af of het met terugwerkende kracht registreren van goederen wel slim is.
Als je een item registreert in het DOR dan moeten we het item (of items) in de conditie zoals het ingekocht is op de foto zetten.
Schoonmaken, restaureren of anderzijds veranderingen aanbrengen mag niet i.v.m herkenbaarheid van de rechtmatige eigenaar.
Als voorraad al een tijd ligt, wellicht schoongemaakt of gerestaureerd is, dan heeft heeft registratie in het DOR dus weinig zin.

Ook als niet geregistreerde voorraad reeds verkocht is…dan is het dus zinloos
(ingekocht en geregistreerd materiaal mag overigens pas 5 dagen na inkoop/registratie verkocht worden, dit om een evt. aangifte en herkenning af te wachten waardoor het item alsnog aan de rechtmatige eigenaar overgedragen kan worden)

Afijn, een hoop haken en ogen aan registratie met terugwerkende kracht.

Zou je wél alles registreren (vrijwel alles, zoals ik wel doe) dan is dit sowieso een hoop werk.
Maar je kan helaas niet alles registreren, tenzij je kwade gezichten wilt krijgen óf je al snel de reputatie als vermeend oplichter (met bijv. persoonsgegevens) wilt krijgen.
Als ik spul inkoop dan moet ik namelijk de gegevens van de verkoper invoeren, een bankrekeningnummer mag ook.

Maar wat als je, en dat doet elke handelaar vroeg of laat weleens, iets inkoopt op een rommelmarkt/kringloopwinkel óf in het buitenland op een markt?
Moet je de verkoper op een rommelmarkt lastig vallen met de vraag je even zijn ID kaart mag zien, een fotootje er van nemen óf de gegevens mag noteren?? Ik denk dat geen verkoper daarmee akkoord gaat!
Of als je in het buitenland iets koopt en je in je beste Italiaans even vraagt wat het banknummer van de verkoper is…of dat je even de ID kaart mag vasthouden. Ik weet wel zeker dat het onmogelijk is om de benodigde gegevens in handen te krijgen voor een complete registratie.

Zoveel mogelijk registreren is één ding, alles registreren is kansloos…zeker in de huidige tijd met alle mogelijke oplichtingspraktijken, ID fraude etc.

Tot zover de “paniek binnen de antiek”, het valt allemaal dus wel een beetje mee 🙂Plaats een reactie

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.