Antoon Derkzen van Angeren

 55,00

1 op voorraad

Categorie:

Antoon Derkzen van Angeren (Delft 1878- Bedford 1961)
Ets
Titel onbekend
Oplage onbekend
Rechtsonder gesigneerd en gedateerd “A Derkzen van Angeren 1943”
Beeldmaat: 16 x 20,50 cm
Passepartout: 29 x 32,50 cm

Conditie: in nette staat, geen verkleuringen of anderzijds
Voorzien van zuurvrij passepartout en achterwand

Over de kunstenaar:
Anthonius Philippus (Antoon) Derkzen van Angeren (Delft 21 april 1878 – Bedford (Canada) 14 juni 1961) was een Nederlands etser, graficus, kunstschilder en docent aan Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Antoon Derkzen van Angeren wordt wel gezien als grondlegger en nestor van de Rotterdamse grafiek.

Antoon Derkzen van Angeren werd na zijn lagere schooltijd tekenaar/decorateur bij plateelbakkerij De Porceleyne Fles te Delft.
Aangespoord door directeur Leon Senf, ging hij zich meer richten op etsen en schilderen en werd zelfstandig kunstenaar.

In 1911 verhuisde hij met zijn gezin naar Rotterdam, waar hij zich voor zijn werk liet inspireren door de bedrijvigheid in de havens.
Van 1917 tot aan zijn pensioen in 1943 was hij leraar aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam. Tot zijn leerlingen behoorden onder andere Hendrik Chabot, Louis van Roode, Metten Koornstra. Lode Sengers en Aad de Haas.
In 1952 emigreerde hij met zijn vrouw naar Canada.

Antoon Derkzen van Angeren wordt wel gezien als grondlegger van de Rotterdamse grafiek. Kunstenaars, die door hem zijn geïnspireerd en/of in zijn voetsporen traden, waren o.a. Jan Bezemer, Kees Franse, Wout van Heusden, Louis van Roode, Ed van Zanden, Hendrik Chabot, Albert Neuhuijs en Hans Andringa