Catalogus 304 Sotheby Mak van Waay

 7,50

1 op voorraad

Categorie:

Catalogus 304 Sotheby Mak van Waay
Openbare verkoping van een collectie Griekse en Russische ikonen.
Te houden op op woensdag 31 oktober 1979, des avonds 1930 uur in de veilingzaal van het gebouw Rokin 102 Amsterdam-C
52 pagina’s
Jaar: 1979
Taal: Engels
Afmeting: 20,50 x 27,50
ISBN: niet van toepassing

Conditie: de omslag van de Catalogus 304 Sotheby Mak van Waay is verkleurd

Griekse en Russische iconen zijn religieuze afbeeldingen van Christus, de Moeder Gods, heiligen of hoogfeesten. Ze behoren tot de oosters-orthodoxe, de oriëntaals-orthodoxe en oosters-katholieke kerken en zijn onlosmakelijk verbonden met het kerkelijke en spirituele leven van deze kerken en hun gelovigen².

Er zijn enkele verschillen tussen Griekse en Russische iconen. Een technisch verschil is bijvoorbeeld dat Russische iconen transparant worden opgezet door meer dan tien transparante verflagen over elkaar heen te zetten. Dit geeft een wolkig patroon waar je doorheen lijkt te kijken. Griekse iconen hebben daarentegen allemaal dekkende kleurvlakken¹. Ook hebben Russische iconen een ander kleurgamma of palet dan Griekse iconen¹.

Het schilderen van iconen is binnen de oosters-orthodoxe kerk een werk waarvoor Gods zegen gevraagd wordt; het gaat in de regel gepaard met gebed. Bij het schilderen dient rekening gehouden te worden met bepaalde regels. Deze regels zijn vervat in de schildersboeken (de zg. canon) en hebben de bedoeling voor zuiverheid en uniformiteit te zorgen en niet af te wijken van de leerstellingen van de Kerk². Is er nog iets anders waar ik je mee kan helpen?

Bron: Gesprek met Bing, 11-8-2023
(1) Icoon (religieuze kunst) – Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Icoon_%28religieuze_kunst%29.
(2) Verschil tussen Russische en Griekse stijl – iconen. https://www.iconen.nl/index.php/9-artikel/44-verschil-tussen-russische-en-griekse-stijl.
(3) Het verschil tussen de Russische en Griekse stijl. https://www.eikonikon.nl/bulletin/2012/het-verschil-tussen-de-russische-en-griekse-stijl/.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.