De dubbelbegaafdheid van Jacobus van Looy

 5,00

1 op voorraad

Categorie:

De dubbelbegaafdheid van Jacobus van Looy
Serie Haarlemse miniaturen deel 14
Christiaan Will/Peter J. A. Winkels
80 pagina’s
Jaar: 1988
Taal: Nederlands
Afmeting: 15,50 x 22,50 cm
ISBN: 90-6076-285-1 / 9060752851

Conditie: het boek De dubbelbegaafdheid van Jacobus van Looy verkeert in zeer nette staat

De Dubbelbegaafdheid van Jacobus van Looy – woord vooraf

“Kobus had altijd iets van cen kind behouden, dat een beetje was verwend.
In later jaren ben ik van hem vervreemd geworden, omdat hij meende, dat ik hem niet genoeg bewonderde.

Ik heb het onaangenaam gevonden, zonder dat ik het kon veranderen.
‘Er zijn menschen, die volkomene bewondering verlangen, zij zijn niet tevreden met degenen die hen apprecieeren en zij willen, dat de vriend voor hun tekortkomingen blind is (…)’ schrijft de Limburgse tachtiger François Erens in zijn Vervlogen Jaren (Den Haag 1938) over de schilder/schrijver Jacobus van Looy.

Het weesjongetje Jacobus van Looy probeerde zich zijn leven lang te ontworstelen aan zijn afkomst: het Haarlemse weeshuis.
In die strijd was vervat dat hij altijd béter moest, altijd meer waardering en bewondering
moest krijgen om voor zijn eigen gevoel eindelijk los te komen van zijn achtergrond, waardoor hij zich zeer bepaald voelde

De worsteling is terug te vinden in het gehele werk van de schilder/-schrijver: in zijn gedichten, in zijn proza, in zijn tekeningen, in zijn schilderijen, in zijn overig beeldend werk en zélfs in zijn vertalingen.

Telkens was hij op zoek naar de juiste manier om zich uit te drukken.
En daarbij traden er wisselingen op, maar ook uitwisselingen, tussen de kunstvormen die hij beoefende.

Zoals in navolgende beschouwing wordt uiteen gezet, twijfelde Van Looy wat voor hem de meest geëigende weg was om uitdrukking te geven aan hetgeen hem als kunstenaar en als mens beroerde.
Die twijfel leverde een aantal dubbeluitingen op.
Voor de auteurs van dit essay, ‘De dubbelbegaafdheid van Jacobus van Looy’, vormden de relatie tussen het beeldende en het die het letterkundige ideale werk te uitgangspunt bekijken om verbanden te leggen.

Maar daarnaast is er binnen het werk van Jacobus van Looy sprake van beinvloeding door de ene uitdrukkingsvorm op de andere, in ieder geval vaak een vermoeden daarvan.
Ook die voorbeelden hebben we nader aan de orde willen stellen.
Voorop stond echter de worsteling, die het vroegere weeskind zijn leven lang voelde met zijn afkomst enerzijds, en zijn dubbelbegaafdheid anderzijds

In allerlei vormen hebben wij ons de laatste jaren bezig mogen houden met het omvangrijke en inspirerende oeuvre van Van Looy.
De financiële steun van het Dr. J.E. Baron de Vos van Steenwijkfonds, beheerd door de Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Holland, benevens de praktische hulp van de Stichting Jacobus van Looy en het Frans Halsmuseum te Haarlem, stelden ons in staat in dit essay de dubbelbegaafdheid van Van Looy aan de orde te stellen
@ De dubbelbegaafdheid van Jacobus van Looy

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.