Een grote activiteit

Categorie:

Een grote activiteit
Nieuwe generaties in de Nederlandse kunst
Great Activity – new generation in Ditch art
Catalogus Stedelijk Museum nr. 718
120 pagina’s
Jaar: 1988
Afmeting: 16,50 x 24 cm
Talen: Nederlands, Engels
ISBN: 90-5006-017-x / 905006017x

Conditie: in nette staat

Kunstenaars welke in het boek ‘Een grote Activiteit’ worden benoemd zijn:
– Rob Birza
– Theo Crijns
– Bart Domburg
– De vier evangelisten
– Fons Haagmans
– Rini Hurkmans
– Gerald van der Kaap
– Peter Klashorst
– Aernout Mik
– Marc Mulders
– Jan van de Pavert
– Tom Puckey
– Willem Sanders
– Berend Strik
– Henk Tas
– Roy Villevoye
– Mirjam de Zeeuw

‘Een grote activiteit’

In de tentoonstelling EEN GROTE ACTIVITEIT tonen wij het werk van individuele kunstenars (en van één groep), die allen in Nederland werken.
Wij hebben gezocht naar karakteristieke begaafdheid van jonge kunstenaars die nog niet in het brandpunt van de belangstelling staan -al zijn ze vaak al wel gesignaleerd – en die de interesse en de stimulans verdienen voor hun werk dat in ontwikkeling is.

Ook deze jonge kunstenaars krijgen ieder een eigen ruimte, wat een voorrecht is maar tevens een moeilijke opgave.
Dat realiseren de kunstenaars zich, maar ook het museum is zich daarvan bewust.
Voor ons is het een principe van concentratie, dat zowel in de presentatie van de eigen collectie als in de exposities CORRESPONDENTIE EUROPA en UIT HET OUDE EUROPA is gevolgd.

Natuurlijk bestaat in ieders hoofd dat musée imaginaire waarin ontmoetingen tussen kunstwerken plaatsvinden en associaties opkomen.
Maar om aandacht te kunnen geven, verkies ik – afgezien van de thematische tentoonstellingen toch de monistische cel boven de refter.
De overwegingen voor hun werk hebben wij bij alle kunstenaars als individueel ervaren – niet programmatisch, niet ontleend aan of gedeeld in groepsovertuigingen.
Wij wilden liever de kwaliteit van overwegingen bij enkele kunstenaars tonen (het zijn er toch nog velen geworden) dan overeenkomstigheden in een breed panorama

De tentoonstelling gaat over het actuele creatieve gebeuren bij jonge kunstenaars in Nederland.
De titel EEN GROTE ACTIVITEIT is weliswaar geen scherpe karakterisering, maar hij doelt wel op onze eerste bevinding en geeft de verrastheid aan om zoveel werkzaamheden en intensiteit op zoveel en zo uiteenliggende plaatsen in ons land.
Dat is, lijkt ons, geen kwestie van toeval, eerder van cultuur in de zin van een massa gekweekte talenten: academie-steden als Breda, Tilburg, Maastricht, Haarlem, Amsterdam en Groningen
doen van zich spreken

De ondertitel van de tentoonstelling: NIEUWE GENERATIES IN DE NEDERLANDSE KUNST duidt vooral op de generaties van kunstenaars die een aantal jaren van de academie af zijn en zich nu opmaken om in de kunstwereld te gaan optreden, terwijl zij in hun ateliers beheerst hun gedachten omtrent kunst en hun eigen werk ontwikkelen….’

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.