Fahr el Nissa Zeid

 25,00

1 op voorraad

Categorie:

Fahr el Nissa Zeid
Zwischen orient und okzident
Aachen – Paris 1990
ca. 82 pagina’s, ongenummerd
Jaar: 1990
Taal: Duits
Afmeting: 20 x 23 cm
ISBN: niet van toepassing

Conditie: in zeer nette staat

Over Fahr el Nissa Zeid

Prinses Fahrelnissa Zeid (Büyükada- eiland 1901 – Amman 1991) was een Turkse kunstenaar die vooral bekend stond om haar grootschalige abstracte schilderijen met caleidoscopische patronen en haar tekeningen, litho’s en sculpturen.

Fahr el Nissa Zeid was een van de eerste vrouwen die naar de kunstacademie in Istanbul ging.
Fahr el Nissa Zeid woonde in verschillende steden en maakte deel uit van de avant-gardescènes in het Istanbul van de jaren 40 en het naoorlogse Parijs.

Haar werk is tentoongesteld in verschillende instellingen in Parijs, New York en Londen, waaronder het Institute of Contemporary Art in 1954.

In de jaren zeventig verhuisde ze naar Amman, Jordanië, waar ze een kunstacademie oprichtte.

In 2017 organiseerde Tate Modern in Londen een grote overzichtstentoonstelling en noemde haar “een van de grootste vrouwelijke kunstenaars van de 20e eeuw”.

Haar grootste werk dat op een veiling werd verkocht, Towards a Sky (1953), bracht in 2017 iets minder dan een miljoen pond op.
Haar record is de verkoop van $ 2.741.000 van haar Break of the Atom and Vegetal Life (1962) in 2013 door Christies.

In de jaren dertig trouwde ze in de Hasjemitische koninklijke familie van Irak, en was de moeder van prins Ra’ad bin Zeid en de grootmoeder van prins Zeid bin Ra’ad , prins Mired bin Ra’ad , prins Firas bin Ra’ad, Prins Faisal bin Ra’ad en prinses Nissa Raad.