Hendrik Gerrit ten Cate

 300,00

1 op voorraad

Categorie:

Hendrik Gerrit ten Cate (1803-1856)
Inkttekening
Rechtsonder gemonogrammeerd HGTC
Jaar: 1845
Papiermaat 13,50 x 18,30 cm
Lijstmaat 34,50 x 39 cm

Dit werk is, naast het monogram HGTC op de voorzijde, tevens op de achterzijde gesigneerd “H.G. ten Cate dec. 1845” en voorzien van de onduidelijke tekst “…. studie”, zie foto’s.
De tekening is in de loop der jaren egaal verkleurd.
Het geheel is in nette staat, ophangklaar.

Over Hendrik Gerrit ten Cate

Hendrik Gerrit ten Cate is geboren te Amsterdam in het jaar 1803 en heeft zijn hele leven in Amsterdam gewoond en gewerkt. Hij was leerling van George Pieter Westenberg. Ten Cate schilderde portretten, landschappen en stillevens. Later schilderde hij stadsgezichten bij voorkeur bij maanlicht. Verder maakte hij veel winterlandschappen en met name zijn Hollandse ijsgezichten, fijn uitgewerkt en gestoffeerd met met talloze figuren, waren zeer populair. Hij schilderde in de Romantische stijl, zoals in de eerste helft van de negentiende eeuw in zwang was.

Ten Cate was docent aan de Akademie van Beeldende Kunsten en gaf les aan Hendrik Jacob Elzer, Adrianus Eversen, Kasparus Karsen, Matthias Parre, Cornelis Springer en Anna Maria van Veeren.

Werk van hem is te zien in onder andere het Rijksmuseum te Amsterdam, Museum Kruller Muller te Otterlo, Museum Boymans van Beuningen te Rotterdam, het Frans Hals Museum teLeiden, het Teylers Museum te Haarlem en het Haags Gemeente museum.