Schilderijen en teekenwerk van Jacobus van Looy in het Huis van Looy te Haarlem
€ 20,00
1 op voorraad
Jacobus van Looy
Schilderijen en teekenwerk van Jacobus van Looy in het Huis van Looy te Haarlem
16 pagina’s
Jaar: 1935 (of omstreeks dat jaar)
Taal: Nederlands
Afmeting: 13,50 x 18,50 cm
ISBN: niet van toepassing
Conditie: in zeer nette staat
Over de kunstenaar:
Jacobus van Looy (Haarlem 1855 – Haarlem 1930) was een Nederlands schilder en schrijver.
Jacobus van Looy leerde voor het vak van huis- en rijtuigschilder, maar mocht vanwege zijn talent daarnaast ook tekenlessen volgen. Hij studeerde aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, en raakte daar bevriend met onder andere Willem Witsen.
In Amsterdam huwde hij in 1892 met Titia van Gelder (1860-1940), telg uit het Zaanse geslacht van papiermakers, waarna het paar zich vestigde in Soest. Daar leefde het stel teruggetrokken. Onder de dorpsbewoners die hij schilderde hoorde ook de moeder van de latere Utrechtse beeldhouwer Pieter d’Hont.[1] Zijn opgedane indrukken van overdag werden later gepubliceerd in Feesten. Verder schreef Van Looy ook korte verhalen. In 1913 verhuisden ze weer naar Haarlem, waar ze hun verdere leven lang bleven wonen aan de Kleine Houtweg. Het woonhuis werd later een museum: Museum Het Huis van Looy.
Schilderen
In 1884 kreeg Van Looy op het einde van zijn studie de prestigieuze Prix de Rome, samen met de Nederlandse historie- en portretschilder Jan Dunselman. Daaraan verbonden was een beurs en een rijkstoelage die hem in staat stelden om te reizen en ervaring op te doen. Hij diende daarbij wel een voorgeschreven route te volgen, klassieke werken te kopiëren en regelmatig schriftelijk verslag uit te brengen. Zo reisde hij van 1885 tot 1886 naar Italië, Spanje en Marokko. Zijn aldaar gemaakte werken werden begin 1887 in de Rijksakademie tentoongesteld.