Jean Dubuffet-Zeichnungen aquarelle gouachen collagen 1942-1982

 15,00

1 op voorraad

Categorie:

Jean Dubuffet-Zeichnungen aquarelle gouachen collagen 1942-1982
Kunstmuseum Basel
69 pagina’s, ongenummerde pagina’s
Jaar: 1970
Taal: Duits, Frans
Afmeting: 21 x 29,50 cm
ISBN: niet van toepassing

Conditie: in nette staat, slijtage op de rug

Over Jean Dubuffet
Jean Dubuffet (31 juli 1901 – 12 mei 1985) was een Franse schilder en beeldhouwer.
Hij is vooral bekend door het oprichten van de kunstbeweging art brut, die de zogenaamde ‘lage kunst’ omarmde en de traditionele schoonheidsidealen vermeed ten gunste van een meer authentieke en humanistische benadering van het maken van beelden.
Dubuffet genoot van een vruchtbare kunstcarrière, zowel in Frankrijk als in Amerika, en was tijdens zijn leven te zien in vele tentoonstellingen.

Jean Dubuffet werd geboren in Le Havre in een familie van groothandelaars in wijn die deel uitmaakten van de rijke bourgeoisie. Hij verhuisde in 1918 naar Parijs om schilderkunst te studeren aan de Académie Julian, maar vertrok na zes maanden om zelfstandig te studeren.
Gedurende deze tijd ontwikkelde Dubuffet vele andere interesses, waaronder gratis noise-muziek, poëzie en de studie van oude en moderne talen.
In 1925 trouwde hij voor het eerst en startte een klein wijnhandeltje in Parijs.
In 1934 pakte hij het schilderen weer op toen hij een grote serie portretten maakte waarin hij de mode in de kunstgeschiedenis benadrukte.
Hij stopte echter weer om zijn wijnhandel in Bercy te ontwikkelen tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk

In 1942 besloot Dubuffet zich weer aan de kunst te wijden.
Vaak koos hij onderwerpen voor zijn werken uit het dagelijks leven, zoals mensen die in de Parijse metro zitten of wandelen op het platteland.
Dubuffet schilderde met sterke, ononderbroken kleuren, herinnerend aan het palet van het fauvisme, evenals de Brucke-schilders, met hun naast elkaar geplaatste en disharmonische kleurvlakken. In veel van zijn werken werd een persoon of individuen in een erg krappe ruimte geplaatst, wat een duidelijk psychologisch effect had op kijkers

Het werk van ubuffet kenmerkte zich door dikke pasta en het gebruik van materialen als asfalt en glasscherven.
Hij had een grote belangstelling voor tekeningen van kinderen, verstandelijk gehandicapten en gevangenen en legde een grote verzameling van dergelijke werken aan.
Hij noemde deze kunst ‘art brut’, en later werd het werk van Dubuffet en zijn volgelingen met deze term aangeduid