Kubisme

 5,00

1 op voorraad

Categorie:

Kubisme
Tekeningen en prenten uit het Kupferstichkabinett te Bazel
Tentoonstelling in het prentenkabinet van het Stedelijk Museum Amsterdam 17 april t/m 31 mei 1971
Katalogus nr 503
16 pagina’s, ongenummerd
Jaar: 1971
Afmeting: 21 x 27,50
ISBN: niet van toepassing

Conditie: omslag licht verkleurd, verder in nette staat

Kubisme is een stroming binnen de moderne kunst van het begin van de 20e eeuw.
Het is een van de vier grote schilderstijlen (naast het dadaïsme, het expressionisme en de abstracte kunst) in de Europese schilderkunst van de 20e eeuw.
Het kubisme vierde zijn hoogtijdagen als avant-gardekunststroming in de periode van 1906 tot circa 1920.

Kunsthistorisch gezien ontstond de kubistische kunst als reactie op het intuïtieve fauvisme met zijn felle kleuren en vlakke vormen. Kubisme daarentegen ging in de richting van orde, reflectie en constructie en maakte gebruik van driedimensionaal voorgestelde vormen.
Van de 19e-eeuwse schilder Paul Cézanne, een voorloper van het kubisme, is de uitspraak dat alle vormen in de natuur in feite zijn opgebouwd uit een aantal oervormen zoals bol, kegel, cilinder en kubus.

Het belangrijkste – en vernieuwendste – aspect van het kubisme is dat het in eerste instantie om een nieuwe manier van kijken gaat.
De oude vragen: ‘Hoe leg ik mijn waarnemingen vast?’ en ‘Hoe geef ik een driedimensionale ruimte weer op een tweedimensionaal vlak?’, die ooit tot de ontdekking van het meetkundig perspectief leidden, werden nu gevolgd door nieuwe vragen: ‘Kan ik volstaan met weer te geven wat ik door één oog zie?’ en ‘Kan ik mijn waarneming vertrouwen?