Oost Poort tot Hoorn 1620

 75,00

1 op voorraad

Categorie:

Oost Poort tot Hoorn 1620-Nederlandsche outheden en gezigten
Antieke gravure
De gravure ‘Oost Poort tot Hoorn 1620’ komt uit het boek “Kabinet van Nederlandsche outheden gezigten, gevat in 300 konstplaaten , verzamelt, getekent en in ‘t koper gebragt door den Konst-ryken Abraham Rademaker”
Jaar: 1725
Oudgekleurd
Tekst bijhorend bij de gravure: “De Oostpoort der Stadt Hoorn, in den jare 1620. Wordende nu de Oude Oostpoort genaemt, staende sedert de uitlegging binnen de Stadt, en dienende tot het bewaren van gevangenen: na dat voor deze een Nieuwe Oostpoort, wat meer oostwaert op, gesticht is.”
Beeldmaat afbeelding: 6,50 x 10.50 cm
Beeldmaat incl. teksten: 12 x 12,30 cm
Passepartout 24,30 x 24,50 cm

Conditie: in zeer nette staat.
Voorzien van zuurvrij passepartout en zuurvrije achterwand

‘De Oost Poort tot Hoorn 1620’
De Oost Poort, thans Oosterpoort is de enig overgebleven stadspoort van de Noord-Hollandse stad Hoorn.
De poort staat aan de rand van de binnenstad, aan de Draafsingel.
Onder de poort loopt de Oosterpoortbrug door, om voetgangers en fietsers toegang tot de stad te verlenen.

De poort werd in 1578 gebouwd naar ontwerp van Joost Jansz. Bilhamer. Het betrof toen eigenlijk een poort in de aarden omwalling van de stad. De doorgang werd licht gebogen gebouwd, mogelijk om het moeilijker te maken om van buitenaf met een kanon de stad in te schieten. Bilhamer ontwierp de poort aan de stadszijde van baksteen met afwisselende lagen natuursteen en aan de landzijde geheel van natuursteen. De doorgang wordt aan beide zijdes door Toscaanse pilasters geflankeerd. Aan de landzijde zijn er naast de pilasters ook nog gebeeldhouwde kanonslopen geplaatst. In 1601 werd bovenop het gewelf van de poort een woonhuis voor de poortwachter gebouwd. De poort ligt aan de, in 1577 gegraven, voormalige verdedigingsgracht “Draafsingel” (meer specifiek het stuk genaamd “Oosterpoortsgracht”).

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Enkel ingelogde klanten die dit product gekocht hebben, kunnen een beoordeling schrijven.